Totrovo ali Ričkovo olje

Hranite na temp. 3-5°C. Olje ne mara toplote, zato je bolje, da ga hranite v tesno zaprti steklenici v temnem in hladnem prostoru ter porabite svežega.
Redna cena
15,33/Kos
  • Količina250 ml
0Kos
-+

  100% varno spletno nakupovanje

    Brezplačna dostava nad 50€

TOTROVO ALI RIČKOVO OLJE

Razlog, zakaj Eskimi in Japonci veliko manj pogosteje kot Evropejci trpijo za srčno-žilnimi boleznimi, je verjetno njihova prehrana. Zaradi prehrane, bogate z ribami, te skupine prebivalstva zaužijejo bistveno več omega-3 maščobnih kislin in tako ščitijo svoja srca. A če hočeš slediti temu, ti rib ni treba vsak dan uvrščati na jedilnik. Popolnoma zadostuje, da kot svojo domačo začimbnico vključite skoraj pozabljeno vrsto olja, RIČEK.

Riček ima visok delež mono- in polinasičenih maščobnih kislin. Za razliko od drugih rastlinskih olj je zanje značilno posebno ugodno razmerje omega-3 in omega-6 maščob. To pozitivno vpliva na raven lipidov v krvi, na krvni obtok in srce. Poleg tega lahko olje ščiti pred trombozo in nenadno srčno smrtjo ter pomagata proti visokemu krvnemu tlaku in kroničnim vnetjem.

Kakšen okus ima ričkovo olje?

Najpogostejša jedilna olja imajo običajno nevtralen okus. Običajno se uporabljajo kot maščoba za cvrtje ali kot osnova za solatni preliv. Povsem drugače je z ričkom, proizvedenim s hladnim stiskanjem, ima namreč svoj tipičen okus.Za riček je značilen vonj po grahu, po dišečem travniku in rahlo oster okus. V primerjavi z lanenim oljem pa je to olje veliko blažjega, prijetnejšega okusa.

Totrovo olje se lahko uporaba v kuhinji. Zaradi naravnega okusa je zanimiv dodatek solatam, surovi zelenjavi, krompirjevim jedem, omakam, namazom in pestom. Ni ga priporočljivo segrevati nad 165 °C, saj maščobne kisline razpadejo in se pri visoki temperaturi spremeni okus olja. Olja zato niso primerna za cvrtje. Lahko pa jih uporabimo za dušenje in kuhanje na pari.

Skladiščenje: Kako dolgo je mogoče hraniti olja?

Za shranjevanje ga je treba hraniti na hladnem in temnem mestu. Odprto ričkovo olje se lahko uporablja šest do osem tednov.

Kozmetika

Ričkovo olje ne skrbi le za notranjost, ampak se uporabljata tudi v kozmetiki. Zaradi visoke vsebnosti α-linolenske kisline ole neguje kožo in lase in je zato priljubljena sestavina v kremah, losjonih, milih in kozmetiki.Kozmetika s totrovim oljem je še posebej primerna za nego občutljive, grobe, suhe kože.

Maščobne kisline preprečujejo izsušitev kože. Olje je primerno tudi kot masažno olje, šampon ali nego kože, saj imajo naravni emolient. Pridelava ričkovega olja. Ričkovo olje se pridobiva iz drobnih semen rička (manjša kot makova) in ga zato ne smemo zamenjati z lanenim oljem, ki je narejeno iz lanu. Pri hladnem stiskanju ima močno rumeno barvo.

Preverite še

totrovo.png

Totrovo ali Ričkovo olje

Hranite na temp. 3-5°C. Olje ne mara toplote, zato je bolje, da ga hranite v tesno zaprti steklenici v temnem in hladnem prostoru ter porabite svežega.
Redna cena
15,33/Kos
soncnicno.png

Sončnično olje

Hranite na temp. 3-5°C. Olje ne mara toplote, zato je bolje, da ga hranite v tesno zaprti steklenici v temnem in hladnem prostoru ter porabite svežega.
Redna cena
8,98/Kos
oljna-ogrscica.png

Olje oljne ogrščice

Hranite na temp. 3-5°C. Olje ne mara toplote, zato je bolje, da ga hranite v tesno zaprti steklenici v temnem in hladnem prostoru ter porabite svežega.
Redna cena
8,98/Kos