prednosti.jpg

Prednosti predelave avtomobila na plin

Slaba kakovost zraka, še posebej v večjih urbanih predelih, je dandanes velik problem za splošno zdravje prebivalstva. K onesnaževanju močno prispevajo škodljive emisije, ki zmanjšujejo stopnjo ozona, s tem pa povzročajo nastanek smoga in posledično prispevajo k poslabšanju dihalnih boleznih, kot je npr. astma itd. Z vgradnjo avtoplina boste torej bistveno prispevali tudi k varovanju lastnega ter splošnega zdravja.

Primerjalna raziskava, izvedena leta 2013 s strani podjetja Atlantic Consulting, je pokazala, da ima bencin 26,8 % večji ogljični odtis kakor avtoplin, kar nas pripelje do naslednje ključne ekolološke prednosti vgradnje avtoplina, in sicer do dejstva, da ima avto plin kot ekološko gorivo pomembno vlogo pri celostni rešitvi za dekarbonizacijo evropskega transportnega sektorja.

Finančne prednosti vgradnje avtoplina:

Letna povprečna cena avtoplina v Sloveniji je za 50 % nižja od cen motornih bencinov, kar še vedno kaže na stimulativno uporabo avto plina kot energenta za pogon vozil. S predelavo na plin pa ne boste samo prihranili, temveč tudi v primeru kasnejše prodaje vašega vozila z vgrajenim avtoplinom tudi več zaslužili kot bi z avtomobilom na bencinski pogon. Poudariti pa velja še eno prednost: vozila, predelana na avto plin, spadajo v razred manjših onesnaževalcev, zaradi česar bodo v primeru uveljavitve ekološkega davka pristojbine za njih nižje.

AEGPL-Slika.jpg

Okoljske prednosti vgradnje avto plina:

Predelava vozila na plin pozitivno vpliva tudi na količino in čistost izpušnih plinov, kar posledično pomeni manjšo porabo goriva ter velik korak v smeri ekološke osveščenosti in ravnanja. Po vgradnji avto plina se bistveno zmanjšajo emisije mnogih škodljivih plinov, med katerimi velja izpostaviti predvsem:

 • dušik (- 35 %)
 • ogljikov dioskid (- 15 %)
 • ogljikov monoksid (- 50 %)
 • smog (- 40 %)

Ravnajte zeleno in čisto

Sodobna vozila so veliko čistejša kot so bila včasih, a kljub temu še vedno v precejšnji meri prispevajo k onesnaževanju zraka. Vozila, predelana na plin, pa proizvedejo občutno manj škodljivih emisij, povezanih s klasičnimi gorivi, in so tako najboljša alternativa za doprinos k čistejšemu okolju. Avto plin vsebuje zelo majhno količino ogljika, kar posledično zmanjša ogljični odtis vašega vozila, v splošnem pa avto plin proizvaja manj škodljivih emisij, ki vplivajo na kakovost zraka. Še ena prednost avto plina je njegovo hitro izhlapavanje v primeru razlitja, s čimer za razliko od bencinskega in dizelskega goriva ne boste tvegali kontaminacije tal in vode.

Slaba kakovost zraka, še posebej v večjih urbanih predelih, je dandanes velik problem za splošno zdravje prebivalstva. K onesnaževanju močno prispevajo škodljive emisije, ki zmanjšujejo stopnjo ozona, s tem pa povzročajo nastanek smoga in posledično prispevajo k poslabšanju dihalnih boleznih, kot je npr. astma ipd. Z vgradnjo avtoplina boste torej bistveno prispevali tudi k varovanju lastnega ter splošnega zdravja.

Primerjalna raziskava, izvedena leta 2013 s strani podjetja Atlantic Consulting, je pokazala, da ima bencin 26,8 % večji ogljični odtis kakor avto plin, kar nas pripelje do naslednje ključne ekolološke prednosti vgradnje avtoplina, in sicer do dejstva, da ima avto plin kot ekološko gorivo pomembno vlogo pri celostni rešitvi za dekarbonizacijo evropskega transportnega sektorja.


Tehnične prednosti vgradnje avtoplina:

Predelava avtomobila na plin pa poleg finančnih in okoljskih nudi še mnogo tehničnih prednosti, ki ugodno vplivajo na sam motor avtomobila ter na njegovo varnost.

Poskrbite za varnost

V primerjavi z bencinom, katerega rezervoar je iz umetne mase ali plastike, ima plin zaradi svojega ojačanega jeklenega rezervoarja z vidika varnosti veliko prednost. Ker je plinski rezervoar nameščen v prtljažniku, pa se še dodatno zmanjša možnost poškodbe v primeru nesreče. Vso opremo, ki vam pripada v sklopu vgradnje avto plina in je varnostno certificirana v skladu s predpisi EU, vam profesionalno vgradijo kvalificirani avtomehaniki. Pomislite na vse prednosti, ki vam jih nudi predelava avtomobila na plin in se obrnite na naše svetovalce ter zahtevajte svojo ponudbo vradnje avtoplina.

okoljske-prednost_800x400.jpg

Ohranite kakovost vašega vozila

 • Z vgradnjo avtoplina boste torej za vaše vozilo tako kratkoročno kot dolgoročno z več vidikov naredili veliko korist:
 • omogočili boste velik izkoristek izgorevanja;
 • zavoljo manjše količine izpušnih plinov boste zmanjšali porabo goriva;
 • zaradi popolnega zgorevanja zmesi plin-zrak v cilindrih motorja, ki ne vodi do izgub goriva v izpušnih plinih, boste povečali življenjsko dobo motorja za ca. 35 %;

 

 • tek motorja bo tišji, mirnejši in bolj enakomeren;
 • povečali boste trajnost motornega olja;
 • preprečili boste nastanek korozije (kot posledice zaradi prisotnosti aditivov bencinu);
 • podvojili boste življenjsko dobo katalizatorja in lambda sonde ter pripomogli k bistveno čistejšim izpušnim plinom;
 • omogočili boste potencialno povečanje navora motorja.