Tartarinijev soprispevek k trajnostnem razvoja okolja in družbe

Podpiramo projekt » Plastično ni fantastično », ki temelji na izkoreninjenju plastične embalaže, zato vsem našim strankam v okviru projekta » Tartarini - jev soprispevek k trajnostnemu razvoju okolja in družbe » ob predelavi vozila na avtoplinski pogon podarimo še brezplačno steklenko

Steklenka GlassyClassy – Plastično ni fantastično je narejena iz enega najčistejših stekel na svetu, ki slovi po popolnem kristalnem sijaju, je povsem brez primesi težkih kovin ter se reciklira in je tako prijazna do okolja. Steklenka je oblikovana in proizvedena v Sloveniji, v Steklarni Hrastnik, podjetju z več kot 160-letno tradicijo v razvoju in proizvodnji steklene embalaže. Tisk na steklenke je iz UV organskih eko barv, zamašek pa iz bukovega lesa. Embalaža steklenke je elegantna in funkcionalna in je izdelana iz recikliranega papirja. Zapira se na inovativen način, brez plastike in lepila in je prav tako slovenski izdelek.

POSLANSTVO PROJEKTA…STEKLENKA GLASSY.CLASSY.ECO ZA ZNIŽANJE OGLJIČNEGA ODTISA

V dobrodelni organizaciji Rotary Slovenija so se odločili, da bodo pripomogli k znižanju plastičnega odtisa, zato so se povezali s Steklarno Hrastnik in številnimi drugimi partnerji ter skupaj začeli razširjati »glokalni« projekt Glassy.Classy.eco.

Zmanjšanje onesnaževanja s plastiko in ukinitev plastenk po njihovem mnenju zahteva poleg globalnega tudi lokalni in nacionalni odziv. Skupaj s partnerji so tako ustvarili posebno steklenko in spodbudili gibanje, ki naj bi pripomoglo k nižjemu ogljičnemu odtisu v svetu. »V dobrih šestih mesecih smo preko spleta le v Sloveniji prodali več kot 12 tisoč steklenk, kar po grobem izračunu pomeni 20 milijonov plastenk manj na leto pri nas – ali povedano drugače, odtis plastenk smo zmanjšali za kar 15 odstotkov,« je na novinarski konferenci ob predstavitvi projekta Glassy.Classy.eco povedal Janez Podobnik, vodja projekta in vodja odbora Okolje WOW (Rotary Slovenija).
Gibanje in steklenko je Rotary Slovenija predstavil tudi na slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju, in sicer v okviru tedna vode. Odziv je bil menda izjemen, morda tudi zato, ker so gostom kot piko na i ponudili tudi možnost individualizacije in digitalizacije njenih funkcij.

DOBRODELNA NOTA TUDI OB OKOLJEVARSTVENEM PROJEKTU
V Rotary Slovenija ob tem niso pozabili na dobrodelnost. Del sredstev od prodaje steklenk so namenili rotarijskim dobrodelnim projektom, usmerjenim v zaščito okolja in zdravlja ljudi, del sredstev (10 tisoč evrov) bo šel Slovenskemu združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, sredstva v višini 5 tisoč evrov pa so pridružili že zbrani pomoči, ki jo Rotary Slovenija namenja Ukrajini.